tisdag 3 augusti 2010

Macaron - vacker liten delikatess

Hej kära läsare!

Sitter just nu på ett mysigt litet café i mitten av den Schweiziska staden S:t Gallen. Har beställt en macaron med chokladfyllning och mmm vad mumsig den är!

Dessa små mästerverk har en spröd, frasig yta med seg fyllning. Helt otroligt goda! Har inte sett dessa någonstans i Sverige ännu så jag får nog ta och försöka mig på att baka dom när jag kommer hem. Vet någon av er var man kan få tag på dem i Stockholms området?

Dom är ju inte bara mumsiga utan även otroligt snygga att ha på ett stort fat hemma i centrum av ett bord! Jag skall nog baka flera olika smaker som jag kommer att fylla ett stort vitt fat med.

Jag hittade ett recept på macarons från recept.nu som verkar bra. Om ni provar på detta hemma får ni jättegärna rapportera tillbaka här i kommentarsfältet hur dom blev! Skicka gärna en bild av hur dom ser ut just hemma hos er så publicerar jag bilderna här i bloggen :)


Bild tagen från recept.nu

Recept Macarons

ingredienser


Grundrecept mandelkakor
4 st ekologiska äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ekologisk äggula
Några droppar valfri hushållsfärg

Hallonmacarons
Röd hushållsfärg
2 msk hallonsylt

Choklad- och hasselnötsmacarons
125 g hasselnötter (istället för mandel)
2 tsk kakao
2 msk nutella
1 msk kakao

Pistagemacarons
150 g pistagemandel
Pistage-essens, efter smak
Grön hushållsfärg

Lakritsmacarons

svart hushållsfärg
1 tsk lakritsgranulat, efter smak
2 tsk Sambuca, efter smak

Violmacarons
Röd och blå hushållsfärg
Violessens, efter smak

Tips

Receptet ger 25 macarons
(50 mandelkakor).

Det kan vara lite trixiga att få till macarons. Enklast är att grädda dem på Silpat som är en plastmatta som används istället för bakplåtspapper.

Om man vill ha färgglada macarons bör man färgsätta med rikligt med färg. Olika smakessenser och smaksättning som exempelvis lakritsgranulat hittar man i specialbutiker och på nätet. I Stockholm finns butiken Essensfabriken som är specialist på smaker.

Gör så här:

1. Mandelkakor
Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.

3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.

5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.

6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.

7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.

8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

9. Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

10. Vispa ner äggulan.

11. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.

12. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.

13. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.

14. Rosa - hallonmacarons
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.

15. Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.

16. Bruna - choklad- och hasselnötsmacarons
Gör macaronsmeten på 125 g hasselnötter istället för 150 g sötmandel och smaksätt den med 2 tsk kakao.

17. Smaksätt smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.

18. Gröna - pistagemacarons
Gör macaronsmeten på 150 g pistagemandel istället för sötmandel.

19. Smaksätt smörkrämen med pistage-essens och färga den med grön hushållsfärg.

20. Svarta - lakritsmacarons
Färga macronsmeten med svart hushållsfärg
21. Smaksätt krämen med 1 tesked lakritsgranulat (finns i specialbutiker och på nätet) och 2 teskedar Sambuca.

22. Violetta - violmacarons
Färga macaronsmeten med röd och blå hushållsfärg.

23. Smaksätt krämen med violessens (finns i specialbutiker och på nätet).

Lycka till nu med receptet och glöm inte att skicka bilder på era egna macarons :)

/ Anni

JAg har placerat min blogg här.

2 kommentarer: